Problemen met de motoriek zijn lang niet altijd 'aangeboren' en dus onbehandelbaar. Wist u dat primaire reflexen vaak een rol spelen? Ook problemen met leren of gedrag komen soms voort uit primaire reflexen. 

Ieder kind wordt geboren met primaire reflexen. Deze reflexen helpen een baby overleven in de eerste levensfase. Primaire reflexen geven het lichaam informatie over bewegingen, balans, spanning en ontspanning.

Als een kind ouder wordt, verdwijnen de primaire reflexen naar de achtergrond. Een kind wordt zich meer bewust van het lichaam en de omgeving. Door gezonde beweging integreren de reflexen en maken ruimte voor hogere reflexen.

Soms komt het voor dat primaire reflexen niet goed integreren, bijvoorbeeld door te weinig beweging. Restanten van deze reflexen blijven dan reageren op prikkels en belemmeren de motorische en/of emotionele ontwikkeling. Maar ook door stress of een trauma kunnen primaire reflexen weer naar boven komen in het lichaam.

Restanten van primaire reflexen kunnen zich heel divers uiten, bijvoorbeeld in:

  • vaak struikelen of dingen omstoten
  • moeite met zwemmen, fietsen of touwtje springen (grove motoriek)
  • moeite met links rechts herkenning
  • gevoeligheid voor geluiden of fel licht
  • moeite met schrijven, knippen of rijgen (fijne motoriek)
  • bedplassen
  • heftige emoties, nagelbijten of een negatief zelfbeeld

Testen

Primaire reflexen kunnen een diversiteit aan klachten veroorzaken, maar ook problemen bij het leren of gedragsproblemen veroorzaken. Ook volwassenen hebben soms nog last van actieve primaire reflexen. Via verschillende testen kan praktijk Yarka hierover uitsluitsel geven.

Aanpak reflexintegratie

Als uit het testen blijkt dat primaire reflexen actief zijn, gaan we hiermee aan de slag. Met specifieke bewegingsoefeningen integreren we oude reflexen en stimuleren we nieuwe reflexen. Hiervoor gebruikt praktijk Yarka verschillende methoden.

Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.